Hoe ik een goede Agapornis Fischeri probeer te kweken.

 

Als je goede wildkleur fischeri’s wilt kweken kun je dit volgens mij het beste doen met zuiver wildkleur vogels, ook zou ik er geen andere kleurslagen bij in kweken omdat dit niet ten goede komt aan de wildkleur vogels.

Hieronder even een korte omschrijving over hoe ik mijn vogels kweek en selecteer.

Ik ben jaren geleden begonnen met vijf goede onverwante wildkleur vogels die allemaal wel iets bezaten waarin ze uitblinkten zoals kleur, tekening of formaat.

Door deze vogels goed te verparen en strenge selectie toe te passen heb ik mijn huidige lijn opgebouwd.

Ik heb dan ook de eerste jaren bewust geen andere vogels ingekweekt totdat ik een goede basis had om mee verder te kunnen, het resultaat is dan ook dat alle vogels op dit moment verwant aan elkaar zijn en goed op elkaar lijken.

Om mijn lijn sterk en gezond te houden probeer ik nu elke 1 á 2 jaar één nieuwe vogel in te kweken voor nieuw bloed en eventuele tekortkomingen aan te vullen.

 

De kweekkoppels die ik wil gaan gebruiken voor het komende kweekseizoen zet ik al enkele maanden van te voren bij elkaar zodat deze ruim de tijd hebben om aan elkaar te wennen.

Op deze manier heb ik eigenlijk nooit last van onbevruchte eieren en kunnen de kweekkoppels vaak beter met elkaar overweg dan wanneer ze nog maar kort bij elkaar zitten.

De vogels waar ik mee kweek zijn minimaal 12 maanden oud maar vaak worden ze pas voor het eerst in de kweek gezet als ze al 2 of soms zelfs 3 jaar oud zijn omdat ze voor die tijd worden gebruikt voor shows.

 

Wat ik erg belangrijk vind bij de selectie is dat het grote, forse, brede vogels moeten zijn met een goede brede nekpartij.

Ook wil ik bij mijn vogels absoluut geen rood in de nek zien en probeer ik de kop en nek mooi donkerbrons te kweken.

Iets waar ik tijdens mijn selectie ook altijd rekening mee houd is dat een pop minimaal 5 eieren legt en de jongen zonder problemen groot brengt. Wanneer je met dit laatste geen rekening houd kan het zijn dat je op den duur een hok vol mooie vogels hebt die niet meer kweken of alleen nog maar problemen geven.

 

Ter voorbereiding voor de tentoonstelling worden de jongen vogels regelmatig een uurtje met z’n tweeën en als ze wat ouder zijn alleen in een showkooi geplaatst, dit doe ik dan meestal tijdens het voeren en in het weekend tijdens het schoonmaken.

Ook worden de vogels regelmatig uit de kooien gehaald en in een tentoonstellingskooi geplaatst als er collega kwekers op bezoek komen, om de vogels aandachtig te bekijken en bespreken.

Op deze manier zijn de vogels voldoende aan de kooien gewend en goed voorbereid op de komende tentoonstellingen en worden dan ook pas op de dag van inbrengen opgekooid.

Een ander voordeel van het regelmatig in de handen hebben van vogels is dat ze er aan gewend raken en niet gelijk in paniek raken, collega kwekers staan er soms versteld van hoe rustig mijn vogels zijn.

 

Hieronder een korte omschrijving hoe de kweek verloopt.

 

De nestblokken die ik gebruik bestaan uit twee gedeelten zoals op de foto is te zien.

 

Wanneer het nestblok wordt gegeven verstrek ik voldoende wilgentakken waar de vogels dan een nest van bouwen. Sommige koppels bouwen het hele blok vol terwijl anderen zo goed als geen nest maken.

De vogels leggen zo'n 6 eieren die ongeveer 23 dagen worden bebroed.

 

 Nest met 6 eieren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Zelfde nest als vorige foto maar nu met 4 jongen van 0, 2, 4 en 5 dagen oud

 

 

 

 

 

 

 

 

De jongen worden geringd met een 4,5mm ring op een leeftijd van  10 dagen.

 

 

Ringen plankje met ringen van verschillende jaren. (boven)

Elk jaar krijgen de ringen een andere kleur zodat de leeftijd van de vogel op afstand is te bepalen.

2010 = Oranje  

2011 = Blauw  

2012 = Rood

2013 = Zwart

2014 = Groen

2015 = Violet

 

  

Met ongeveer 6 weken komen de jongen uit het nestblok en worden dan met een leeftijd van ongeveer 8 weken bij de ouders weggehaald.

 

De gegevens worden eerst op een kweekkaart geschreven zoals op de foto is te zien.

 

 

Na het broedseizoen worden alle gegevens in het kweekprogramma ZooEasy gezet.

 

 

Hieronder nog wat foto's waar jongen op staan van verschillende leeftijden.

 

Jonge Fischeri's van ongeveer 2 weken oud. 

(kweek 2011) 

 

 

 

 

 

 

 

Jonge Fischeri's van ongeveer 3 weken oud.

(kweek 2013)

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Jonge Fischeri's van ongeveer 4 weken oud. 

(kweek 2013)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Web Site Hit Counters
HTML Counter